Motivation

For at blive klogere på hvorfor der spilles så meget Fortnite, må vi forstå hvorfor det er så motiverende

Hvad er motivation?

Motivation er lysten til at gøre noget. Det er en grundliggende menneskelig oplevelse at være motiveret, og det er enormt vigtigt for vores udvikling og trivsel som børn, at vi oplever motivation for de ting vi skal og bør. Men motivation er en enormt indviklet ting, fordi der er mange faktorer der påvirker motivation. Her vil vi bruge nogle af de mest almindeligt teorier til at beskrive kort og præcist hvorfor Fortnite er så motiverende, at 200 millioner mennesker spiller det.

Gulerod og pisk - Den gamle måde at forstå motivation på er "gulerod og pisk" forståelsen. Her er der fokus på at mennesker kun udfører en handling, hvis de bliver "betalt for det". I Fortnite har denne motivationsteori sin plads: Når du udfører en opgave inde i spillet, så får du disse point/muligheder for det!

Man kan kort sagt sige at spilleren oplever at der er en effekt af det "arbejde" de udfører i spillet.

Selvaktualisering - Et ord som beskriver at "udtrykke sig selv igennem sine aktiviteter". Det er en grundlæggende mekanisme i mennesket, at vi gerne vil skabe noget, som er en reflektion af de følelser og tanker vi oplever.

I Fortnite har man mulighed for at skabe en masse forskellige ting, både i form af handlinger inde i spillet (bygge bygninger etc.) og også skabe sig en karakter (man kan vælge skin og effekter til sin karakter). Desuden kan man vurdere sig selv op imod andre, som for mange mennesker er en måde at føle sig dygtige på.

Dermed kan Fortnite være med til at få barnet til at føle at "aktualisere sig selv," igennem deres opførsel inde i spillet.

Dopamin udløsning - I hjernen er en af de vigtigste faktorer for motivation udløsningen af "dopamin". Dopamin får os til at føle os godt tilpas og kan give "lykkefølelse". Typisk udløses dopamin, når vi løser en svær opgave.

I Fortnite kunne det være at man blev top 10 i et spil. Dermed vurderer man at man har gjort det godt, og der bliver udløst dopamin. Hvis man ligefrem vinder et spil, så bliver der skudt dopamin ud igennem systemet.

Der er tonsvis af småting man laver i spillet, som kan give disse dopamin-udløsninger. Det gør også at man får en god fornemmelse af at spille spillet - der er nemlig altid en ny opgave man kan løse!

Mestring - For mange mennesker er det naturligt at man gerne vil være god til noget. Lige så vel som fodboldspilleren øver sig i at blive bedre til at skyde til bolden, kan gameren øve sig i at blive bedre til at ramme med våbnet i spillet.

Fordi der hele tiden er noget man kan blive lidt bedre til i Fortnite, er der altid mulighed for at opnå en bedre mestring af spillet. Dette er en vigtig del af motivationen for de fleste konkurrenceprægede spil der findes. 

Kreativitet - Ofte skal man bruge sin kreativitet for at løse forskellige opgaver i spillet. Eller man kan bruge sin kreativitet, til at lave spændende ting i spillet, bare fordi det er sjovt.

Fortnite lægger op til uendelige muligheder at løse problemer og konflikter i spillet på - som gør at kreativiteten får frit spil. Det er motiverende at bruge sin kreativitet. Det er det fordi man på den måde "bruger sig selv" til at påvirke verden omkring sig. Det er noget der er helt grundlæggende for mennesker.

Konkurrence - Der er ikke mindre end 99 andre der kæmper om det samme som dig. Det betyder både at du har en meget lille chance for at vinde. Men det betyder også at det virkelig betyder noget når du gør!

Mennesket har altid brugt konkurrence som en motivations faktor - mere eller mindre ubevidst. I Fortnite er der aldrig mangel på konkurrence, og altid nogen der er bedre end dig selv.

Men samtidigt inddeler spillet dig efter niveau, så du ikke møder nogle som er for gode eller dårlige i forhold til dig. Det giver konstant følelsen af at du har en chance, men kun kan opnå den hvis du spiller godt. 

Socialt - Der ville ikke være noget Fortnite, hvis det ikke var et socialt spil. På tværs af verden samler millioner af spillere sig hver dag, og kæmper med - og mod - hinanden på den samme ø.

I skolen danser de unge Fortnite dansene i skolegården, de snakker om de skins de har fået, de oplevelser de havde i spillet, og meget mere. Præcis ligesom vi alle sammen har prøvet at være motiveret af de diller der fandtes da vi var unge.

Og det er en social disciplin, som giver de unge udvikling og læring. Spillet giver en masse indhold til deres liv, som de sammen kan gå op i. Derigennem øver de sig i at være sociale.

Fortnite er samtidigt spændende at se på, at spille og at snakke om. Derfor er det i høj grad en social disciplin.

Diskussion

0 kommentarer